Til  Forsiden

 

 

Lilla Dan

 

Link til Lilla Dan i dag

 

Som kirkeskib i Orø kirke

 

Lej Lilla Dan 

 

Fotos af Lilla Dan

 

Artikel om Lilla Dan

 

 

 

 

 

 

 

 

Til  Kogtveds skibe

 

 

 

 

 

 

Eksterne links med M/V Lilla Dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teknisk beskrivelse

Længde (inkl. bovspryd)
Længde (i vandlinie)
Bredde
Dybgang
Brutto tonnage
Netto tonnage
Sejlareal
Rigning
Marchfart
Hovedmaskinen
Strømspænding
Navigationsudstyr
Radioudstyr
Kaldesignal
Mobiltelefon
Hjemsted
Reg. nr.

34,10 m
25,00 m
  6,20 m
  2,35 m
100,20 bt
30,00 nt
280 m2
Topsejlskonnert
ca. 5 knob
Alpha Diesel, 90 HK
220 Volt / 50Hz
Radar, ekkolod, GPS
VHF
OXTA 2
(+45) 23 38 14 85

Svendborg
V8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hermed en beretning om Lilla Dan fra Anker Rønberg,elev på E1951 

Se Anker-Go's hjemmeside er her.

 

M/V Lilla Dan:

 

Lilla Dan (fra Frivagten)

er en topsejlskonnert på 94 br. reg. t eller 140 t dw. Stormastens højde bliver 22,70 m, og skibet, der forsynes med en hjælpemotor, kan for motoren alene gøre en fart på ca. 7,5 knob. Skibets samlede sejlareal er ca. 274 Det er tanken, at eleverne på Søfartsskolen i to hold skiftevis skal sejle med LILLA DAN i øvelsesområderne i farvandet syd og øst for Fyn.

 

Prøveturen

Den 16. marts afleveredes LILLA DAN ved en teknisk prøvetur, i hvilken deltog skibsrederne Ivar og Knud Lauritzen, skibsinspektør Axel Nielsen og indkøbschef Alf Møller samt kaptajn P. M. Pedersen, styrmand j. Dyhr-Nielsen og skibsbygmestrene Johannes og Jørgen Ring-Andersen.

LILLA DAN er blevet et meget smukt, lille skib, præget af soliditet og godt håndværk helt igennem. Men det er ellers et meget mærkeligt skib. Hele det ydre udstyr på dækket er alt sammen som fra 18oo-tallet: rær, braser, fald, skøder, kofilnagler, taljer, gerder, blokke, vævlinger, svineryg, stokanker o. s. v., og styringen foregår på åbent dæk. Går man derimod under dækket, er udstyret yderst moderne fra midten af i 1900-tallet: radio, radiotelefon, radiopejler, elektrisk lys, centralvarmeanlæg, rustfrit stål og plastikbeklædning, tip-top moderne motorrum med elektrisk fordelertavle. Kabyssen er udstyret med et Aga komfur, og banjerne er rummelige og lyse - ja, de er endog udstyret med moderne kunstværker, nemlig af malerinden Gudrun Nielsen og maleren S. Hjort Nielsen. Der er 16 køjer, og i særlige tilfælde kan der ophænges hængekøjer, så alle skolens elever kan få plads om bord. Køjerne er forsynet med moderne, hygiejniske gummimadrasser.

Kahytten er ligeledes udstyret med møbler af lyst egetræ og forsynet med et bibliotek. Her findes endvidere billeder af rederiets stifter, konsul D. Lauritzen, og af Lise (»Lilla«) Lauritzen og fru Karen Hartvig Møller.

 

Vi elever blev inddelt i 2 hold, som på skift havde undervisning om bord på Lilla, som til at begynde med hovedsagelig gik ud på, at vi skulle gøres fortrolig skibet, dets indretning, sejlføring samt alle de forskellige tovender, fald, skøder, braser m.m. Senere foretog vi korte ture i nærliggende farvande, og vi sluttede med den store tur i september, hvor det ene hold var inviteret til stabelafløbning i Aalborg af ”Greta Dan”, der blev bygget til rederiets West Coast Line. Det var selvfølgelig en stor oplevelse, og om aftenen var vi elever inviteret med til den store festmiddag i restaurant ”Kilden”. På denne tur sejlede vi om natten, som selvfølgelig var noget helt nyt for os, og vi var naturligvis inddelt i vagter. Vi havde forstanderen som skipper på denne tur, og senere havde også det andet hold en uge-tur med Dyhr-Nielsen. En anden mindeværdig tur havde vi med hvalbådene, hvor vi roede Thurø rundt i det smukkeste sommervejr.

 

Fra Viggo Olling Iversen 1958 holdet har vi fået denne:

Teksten fåes ved at klikke på linket til højre.

 

 

 

Lilla Dan set fra Brazillian Reefer for indadgående til Københavns Frihavn. 1985

 

Foto taget af John M Christensen Forår1978.

Send billeder og information om Lilla Dan til: postkassen