Til Forsiden

Kogtved Søfartskole

Dagligdagen beskrevet af eleverne.


Klokken på terrassen:
Hver halve time i dagslys ringedes der glas på klokken ude på terrassen, dette for at lære at ringe glas ;-) være punktlig og illudere skib. Systemet er at der ringes 1 glas efter ½ time på

 

vagten, et dobbelt glas efter 1 time indtil 4 dobbelte glas hvor vagten slutter. Dengang gik man 4 timers vagter omborde på skibene. 2 vagter i døgnet.
I Mærsk gik man også kineservagt 6 timers vagter.

Egetræsgulve:
Gulvet oppe på lærergangen 1 sal. blev poleret vasket dagligt og ind imellem blev gulvet slebet af ned til råt træ, med ståluld!!! Og så blev gulvet bonet. Så alle elever på Kogtved har lært at færdes på de bonede gulve. Men gulvet var så også usædvanligt smukt når man havde kravlet rundt på knæene i et par timer.

Nattevagt:
Fra kl 22 til kl 08.00 var der nattevagt 2 personer af gangen i 2 timer. Første vagt var dagsens vagtleder og en assistent, her blev der så skrevet dagbog. Man runderede rundt med et ur, der skulle trækkes op på udvalgte hotspots ( hvor man skulle ud ) bådebroen ( den var ikke særligt sjov om natten, og måtte ikke befærdes i frostvejr ) Det sorte skur nede ved stranden, bådeværkstedet, tørreloftet ( hvor vores olietøj hang ) Maskinværkstedet og brandskuret oppe bagved skolen.

Skafning:
Der var morgenskafning kl 07.30, frokost kl 12.00 aftenskafning kl 18.00 og Aftente/kaffe kl 21.30. Maden var solid, da der jo blev brændt mange kalorier af i løbet af dagen.

Dagbøgerne:
Hver vagtleder skrev i dagbogen om dagens hændelser, denne læst man så op for alle eleverne ved næste dags aftenskafning. Det skete at der blev rettet i udtryk og fraser som eleverne brugte, men ellers var der frit slag. En af skolens tidligere elever Dirch Passer (1944) skulle have skrevet ret underholdende i dagbogen.
Kopi af disse dagbøger kommer på siderne ved lejlighed.

Morgenvækning:
Der var udpurring kl 05.50 og kl. 06.00 var der opvarmning inden det obligatoriske morgenløb på 1½ km. Det lægger bunden for et højt kondital. Efter løbeturen var der morgenbad, og kl 06.30 morgenmønstring for uddelegering af morgenens rengørings opgaver. Hovmester eleverne bakkede op til morgen skafning kl 07.30.

Danseundervisning:
Tirsdag aften kl 19-21 var der dansundervisning, hvor Svendborgs kønneste piger, frivilligt kom ud på skolen, for at være partnere for skolens elever.
Der var 2 hold der fik undervisning i hver 50 minutter, med en 10 minutters pause indlagt. Pausen blev flittigt brugt til at danne alliancer for den følgende lørdag. Efter dansen var der te/kaffe til alle, og eleverne brugte deres tillærte færdigheder i at være galante overfor pigerne.

Landlov:
Der var landlov næsten hver lørdag fra kl 18.30-22.00 ( sidst på perioden vistnok til kl. 23 ) her kunne man køre ind til Svendborg by og deltage i livet. Herunder kunne man mødes med dansepigerne. Hvis man kom for sent hjem fra landlov så blev den efterfølgende lørdag inddraget og brugtes til at løse praktiske opgaver såsom at slibe maling af jollerne, vaske vinduer i gymnastik salen, og andre praktiske arbejder.

Kammer inspektion:
Hver lørdag var der kammer inspektion hvor rengøringen af kammeret kontrolleredes, og ordenen i skabe/skuffer checkedes. Periskopet så alt og overså kun det han ville!!!!

 

Skolen og synet på undervisningen ændrer sig over tid, også på Kogtved.

Derfor er det, som et hold beskriver, måske ændret 20 år senere, men ingen ved hvornår det er sket.

Farven på uniformen skifter, vindjakkerne er sorte på billederne fra 1982 med hvid pelskrave, vores var blå ;-)

Skjorten som er på Svendborg Museum, er nærmest brunlig, mens den i 1975 var Khaki.

Webmaster.